top of page

Köpeklerde Erclichia


Köpeklerde ehrlichia hastalığı genellikle kahverengi köpek kenesi tarafından bulaşma gösteren, erlichia canis paraziti kaynaklı bulaşıcı bir köpek hastalığıdır. Köpeklerde ehrlichia özellikle Alman çoban köpekleri ve doberman pinschers cinslerinde yaygın olarak görülür. Köpeklerde Ehrlichia Nedir? Köpeklerde ehclichia hastalığına riketsiya organizması sebep olur ve bunlar bakterilere benzemektedir.


Ehrlichia hastalığı köpeklerde en sık görülen riketsiyal türdür. Bazı durumlarda riketsiyanın diğer türleri de hastalığa sebep olabilir. Köpeklerde erlişya hastalığı hastalık ilk olarak Vietnam’daki askeri köpeklerde ortaya çıktığı için, izci köpek hastalığı ve tropikal köpek pansitopeni olarak da adlandırılır. Köpeklerde ehrlichia hastalığı zoonoz bir özelliğe sahiptir yani insanlara da bulaşabilmektedir.


Ehrlichia ile Bir Köpek Nasıl Enfekte Olur? Ehrlichia, köpeklerde enfekte bir kene tarafından ısırıldıktan sonra gelişen bir hastalık olma özelliği taşır. Kahverengi köpek kenesi, Ehrlichia organizmasının doğadaki ana kaynağıdır. Bu nedenle hastalık direkt olarak kahve rengi köpek kenesinden köpeklere taşınır ve bu şekilde enfekte olur. Elde edilen verilere ve yapılan araştırmalara göre başka kene türlerinin de köpeklerde ehrlichia’nın alt türlerinin görülmesine sebep olduğu anlaşılmıştır.


Ehrlichia’nın Belirtileri Nelerdir? Köpeklerde ehrlichia hastalık belirtileri üç aşamaya ayrılmaktadır: Akut enfeksiyon (erken hastalık) Subklinik enfeksiyon (enfeksiyon belirtileri görülmez) Kronik enfeksiyon (Uzun süreli enfeksiyon) Akut Enfeksiyon (erken hastalık) Aşaması Nedir? Ehrlichia’nın yaygın olarak görüldüğü bölgelerde akut dönem bulgularına sahip birçok köpek görülür. Hastalığın akut aşamasında enfekte köpeklerde görülen belirtiler şu şekildedir: Yüksek ateş Şişmiş lenf düğümleri Solunum güçlüğü Kilo kaybı Kanama bozuklukları (kendiliğinden kanama durumları) Nadir olarak nörolojik rahatsızlıklar Ehrlichia’nın akut aşamas 2 – 4 hafta sürebilir ve bazı köpeklerde enfeksiyon kendiliğinden iyileşme özelliği gösterebilir. Bazı köpekler ise subklinik aşamasına geçebilir. Subklinik aşama genellikle en sıkıntı yaratan durumları oluşturur. Çünkü organizma köpeğin vücudundayken bulaşıcı olma özelliğini kaybetmez ve farklında olmadan hastalık yayılır. Subklinik aşamasında bir köpeğin enfekte olabileceği ancak kan testiyle ortaya çıkabilir ki bu da çoğu zaman yapılamaz çünkü ehrlichia anlaşılamaz.


Subklinik aşamasında enfekte olan köpeklerdeki enfeksiyon kendiliğinden iyileşme gösterebilir ya da sonraki aşama olan kronik ehrlichiosis’e ilerleyebilir. Kronik Enfeksiyon Aşaması Nedir? Kronik ehrlichiosis, bağışıklık sisteminin enfekteye sebep olan organizmayı ortadan kaldıramaması sonucunda oluşur. Köpeklerde kronik aşamaya geçen hastalık için tedavi daha da zorlaşır ve daha büyük sağlık problemleri ortaya çıkar. Kronik ehrlichiosis belirtileri ise şu şekildedir: Kan kaybı nedeniyle anemi / kansızlık Kanama nöbetleri Topallık Göz problemleri (gözde kanama / körlük) Nörolojik problemler Şişmiş uzuvlar Kronik ehrlichiosis kronik aşamaya geçtiğinde acilen tedaviye başlanmalıdır. Hastalığın kronik evresinde tedavi süresi çok daha uzun olur ancak zamanında müdahale ile hayatta kalabilirler. Köpeklerde Ehrlichia Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?


Köpeklerde erlişya hastalığı tedavisi özellikle kronik aşamadaki köpekler için fazla kan kaybedilmesi durumunda öncelikli olarak uygun kan naklinin yapılması ile başlar.Kan nakli hastalığı ortadan kaldırmaz ancak hayati önem taşır. Köpeğin iyileşebilmesi için önce semptomları ortadan kaldırmak gereklidir. Doksisiklin gibi bazı antibiyotikler erlişya hastalığı için oldukça etkilidir. Genel sağlık durumu iyi olan köpekler dört haftalık bir tedavi sürecinden sonra iyileşebilirler.


Enfekte köpeğin sağlık durumuna ve kan parametrelerine bağlı olarak steroidler gibi bazı destekleyici ilaçlara da ihtiyaç duyulabilmektedir.

bottom of page