top of page

ÖNEMLİ BİLGİLER

KIF NEDİR? FCI NEDİR? ŞECERE NEDİR?

ŞECERE NEDİR?

Şecere, soy ağacı demektir. Şecereli köpek ise annesi babası ve daha ileri geçmişi bilinen ve FCI ve Köpek Irkları Federasyonu KIF'a “kayıtlı” olan köpek demektir.

İyi niyetle bilgi eksikliğinden veya kötü niyetle etrafta sürekli “Şecereli Bebek” ilanları görmekteyiz. Bu ilanlarda bazen köpeği tanıtırken "A Kalite" yavrular ya da "Belgeli" kelimeleri de geçmektedir.

Bir bebeğin Şecereli olması ne demektir, bu yazıda bunu açıklayacağız.

Ülkemizde doğan bir bebeğin şecereli olması için; anne babasının federasyona (KIF) kayıtlı olması gerekmektedir.​

 

​Ancak sadece anne babanın kaydı YETERLİ DEĞİLDİR. Anne ve babanın, IRK DEĞERLENDİRMESİNDEN (bir yarışmada veya yarışma dışı), FCI hakemleri tarafından İYİ veya daha üzeri (ÇOK İYİ, MÜKEMMEL) not alması gerekmektedir.

Değerlendirilmemiş köpeklerin yavruları, ataları federasyona kayıtlı olsa dahi, şecereli olmayacaktır.

Değerlendirmeleri yapılmış federasyona kayıtlı, aldığı not ile üretim izni almayı haketmiş 2 köpeğin çiftleşmesi, bebeklerin doğumu ve kontrolü, yine kayıt altına alınmak zorundadır. Bunun için çiftleşme esnasında “çiftleşme anlaşması” düzenlenmelidir. Köpeğin ırkının derneğine eğer yok ise Federasyon ofise bu anlaşma gönderilmeli ve her iki köpeğin eşleşme için uygun olup olmadıkları, yakın akrabalıkları kontrol edilmeli, eğer "eşleşme uygundur" yazısı alınırsa eşleşme yapılmalıdır.

Daha sonra KIF Kayıt Yetkilileri tarafından bebekler anne altında görülerek, kayıt altına alınmalıdır. Federasyon kayıt Yetkilisi ilk 7. Günde Annenin bulunduğu yere gelir. Kaç dişi, kaç erkek bebeğin olduğunu, bebeklerin sağlık durumlarını kontrol eder ve kayıt altına alır. Bebekler 55. Güne geldiğinde

 

KIF kayıt Yetkilisi yine bebekleri kontrol eder. Sağlıklı yavruları tanımlayarak, kayıt altına alır. Bu esnada da bebeklere mikrochip takılır. Mikrochip, Federasyon tarafından o bebek için özel olarak gönderilmiş, üzerinde barkod numarası olan bir aparattır. Sağlık Yetkilisi tarafından hijyenik şartlarda bu mikrochip yavrunun deri altına yerleştirilir. Mikrochip okuyucu ile doğru yerde mi, yerleşmiş mi, numarası doğru mu kontrol edilir. Bu numara sadece bu köpeğe aittir. Aynı numara şecere ve aşı karnesi üzerinde de bulunur ve değiştirilemez. Köpek yarışmaya gireceğinde, köpek kaybolup bulunduğunda hep bu mikrochip numarası ile kontrol edilir.

Dolayısıyla yukarıda detaylarını açıkladığımız, aşağıda sırasıyla belirtilen aşamalar yapılmadığı sürece, bebekleriniz şeceresiz olacaktır.

Tanımadığınız kişilerden yavru alırken; size şecereli deniyor ise, lütfen federasyon kayıt numarasını, şecere belgesini ve anne ile babanın değerlendirme formlarını görmek istediğinizi söyleyiniz.

Türkiye’de Doğan Bebeklerin Secereli Olması İçin;

​a) Anne ve baba federasyona kayıtlı olmalıdır.

​b) Anne ve baba her ikisi de ırk değerlendirmesinden en azından “iyi/good” not almış olmalıdır.

c) Çiftleşme anlaşması düzenlenmiş ve uygunluk izni alınmış olmalıdır.

d) Doğum Teyid Fromları (2 defa) kayıt yetkilisi tarafından doldurulmuş olmalıdır.

e) Bebeklere microchip takılmış olmalıdır.

Peki şecere neden önemlidir?

Aynen insanlarda olduğu gibi köpeklerde de akraba çiftleşmeleri, – özellikle yakın akraba çiftleşmeleri- çok ciddi bedensel ve mental sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebeple ki; şecere sadece ırkı güzelleştirmek ve saf tutmak adına değil, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesine vesile olduğu için de son derece önemlidir.

Unutmayalım ki tüm bebekler güzeldir, tüm köpekler candır. Bu yazı sadece, “şecere” ile ilgili kafalardaki soru işaretlerini gidermek amacı ile yazılmıştır. Size A Kalite yavrularımız var diyen birine, Peki, A Şecere belgesi de var mı diye sormalısınız. Örneği ekte bulunan üzerinde mikrochip numarası bulunan, Köpek Irkları Federasyonu tarafından basılmış ve soğuk damga ile mühürlenmiş evrağını görmelisiniz. Aklınızda netleşmedi ve karşınızdakilere inanmadı iseniz Köpek Irkları Federasyonunu telefon ile arayarak söz konusu belgenin doğruluğunu, mikrochip numarasını kontrol ettirmelisiniz.

Şecereli yavru, aynı zamanda ataları doğru olarak, aynı ırklardan eşleşmiş yavrulardır. Örneğin bir Golden Retriever almak istediğinizde, atalarının hepsi Golden Retriever mi, yoksa atalarının bazıları başka ırklarla çiftleşmiş mi sorusuna yanıtı sadece Şecere Belgesi verir. Şecere Belgesi olmayan bir Golden Retriever yavrunun atalarında bir başka bambaşka özelliklerde köpek kanı olup olmadığını bilemezsiniz ve muhtemelen de vardır.

 

Bu nedenle bu tür yanlış ırk eşleştirmelerini önlemek, Köpeklerin ehliyetsiz kişiler tarafından üretilmesine engel olmak, sağlıksız şartlarda büyümelerini önlemek için FCI tarafından üretim izni verilmiş kişilerce üretimi yapılmış, Federasyon kontrolünde üretim yapan, doğru eşleşmeler yapan kişiler tercih edildiğinde; hatalı, kontrolsüz, sağlıksız üretilmiş yavruların üretilmesine de engel olunacaktır.

Kabul edilmiş her ırkın gelişimi, gelecek nesillere doğru kan ile aktarılması hepimizin sorumluluğundadır.

Size A Kalite yavru dendiğinde, evet kaliteli olsun ama Şecere Belgesini görmek istiyorum demeyi asla unutmayın.

Eğer daha önce edindiğiniz köpeğinizin bir ırkın standartlarını taşıdığına inanıyorsanız, köpeğinizin KIF Hakemleri tarafından kontrol edilmesini, eğer standartları uygun ise B Kategori Şecere verilmesini takip edebilirsiniz. Ancak B Kategori belge sadece ırkının standartlarına tamamen uyan köpeklere verilmektedir. Bunu da asla unutmamalısınız.

Güzel günler dileklerimizle...

şecere

FCI NEDİR? 

fci_edited

Fédération Cynologique Internationale

Fédération Cynologique Internationale (FCI), dünya genelinde 100'den fazla ülkenin safkan köpek kulüpleri ve federasyonlarını temsil eden uluslararası bir federasyondur. FCI'ın üyesi olan her ülkenin köpek kulübü veya federasyonu, safkan köpeklerin üretimi, kaydı ve sergilenmesi için FCI'ın kuralları ve yönetmelikleri doğrultusunda faaliyet gösterir. FCI, uluslararası köpek ile ilgili etkinlikleri ve etkinlikleri, ırk standartlarını, köpek şovlarını, testlerini ve diğer yarışmaları koordine etmek ve organizayonlar arasında uyum sağlamak için merkezi bir otorite olarak hizmet verir. Ulusal köpek kulüplerini ortak bir çatı altında birleştirerek, FCI, üyesi olan ülkeler arasında uluslararası işbirliğini ve bilgi alışverişini kolaylaştırırken safkan köpeklerin bozulmadan devamını, sağlığını ve refahını teşvik etmeyi amaçlar.


Daha fazla bilgi icin FCI'ın websitesinden faydalanabilirsiniz: www.fci.be

KIF (KÖPEK IRKLARI FEDERASYONU) NEDİR? 

kif

2006 yılında kurulan Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu( KIF ), Türkiye'deki tüm köpeklerle ilgili çalışmaları yürüten öncü kuruluştur. Ana faaliyeti, yerli ve yabancı ırk köpeklerin soy kütük arşivlerini tutarak köpek ırklarının bozulmadan devamını ve bu anlamda dünya kültürel mirası olan köpek ırklarının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasını hedefler. 

KIF, merkezi Belçika'da bulunan köpek ırkları ile ilgili faaliyet gösteren dünyanın en büyük ve en önemli kuruluşu FCI'in Türkiye'deki tek üyesidir. Dolayısıyla KIF, ülkemizi dünyada kinoloji ve köpek ırkları ile ilgili temsil etme yetkisine sahip tek organizasyondur.

FCI (Fédération Cynologique Internationale) Dünya Köpek Irkları ve Köpekle İlgili Konuların Organizasyonudur. Her ülkeden bir tane olmak üzere yüzün üzerinde üyesi ve anlaşmalı ortakları vardır ve bunların her biri kendi soy kütüklerini tutar, ait oldukları ülkede üretilen köpekler için kendi soy kütüğü belgelerini düzenler ve kendi hakemlerini yetiştirirler. FCI soy kütüğü belgeleri ile hakemlerin üyesi ülkelerde karşılıklı olarak tanınmaları ve kabul görmelerini sağlar.

Federasyonumuzun en temel amaçlarından biri de ülkemize ait yerli köpek ırklarının (Kangal Çoban Köpeği, Akbaş, Zerdava, Aksaray Malaklısı, Sultan Tazısı ve başka ırkları içermektedir ) uluslararası platform olan FCI'da ülkemiz adına tescil edilmesinin ve FCI’ca kabul edilmiş uluslararası kriterlere  uygun şekilde kayıt altına alınmasının sağlanmasıdır.

Federasyonumuzca kayıtları tutulan köpeklerin şecere belgeleri, dünyada FCI üyesi 100'ün üzerinde ülke ve FCI ile ortak olan Amerikan Kennel Club (AKC), Canadian Kennel Club (CKC) ve İngiliz Kennel Club (KC))'da doğrudan kabul görmektedir.

Federasyonumuz kuruluşundan itibaren soy kütüğü uygulamasına temel teşkil eden kayıt organizasyonları, üretim faaliyetlerinin kontrolü açısından gerekli olan ırk standartları değerlendirme organizasyonları ve ırk standartları uygunluk yarışmaları ile çeşitli seminerleri yurdun bir çok yerinde programlı olarak düzenlenmektedir.

Ayrıca, yerli ırklarımızın gerçek ve yozlaşmamış durumlarını FCI nezdinde tescil etmek için gerekli olan ırk standardının hazırlanması ve gen haritası tespit çalışmaları da büyük bir ilerleme kaydetmektedir. Kangal Çoban Köpeği için bu çalışmalar tamamlanmış ve FCI'ye tescili 25.06.2018 tarihi itibariyle sağlanmıştır.Yine, Akbaş, Zerdeva ve Aksaray Malaklısı gibi diğer yerli ırklarımız için de bu çalışmalar başlatılmış ve önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.
 
Bu çalışmalarımızın sonucunda KIF Soy Kütüğü'ne kaydedilen köpeklerin sayısı her geçen gün hızla artmaktadır. KIF, köpek sağlığı ve refahını gözeterek dünya mirası olan ırkların korunması için ülkemizde pek çok ilke imza atarak yoluna devam etmektedir.

Daha fazla bilgi icin KIF'ın websitesinden faydalanabilirsiniz: www.kif.org.tr

bottom of page