top of page

Golden Retriever Özellikleri / Golden Retriever FCI Standartları







Golden Retriever Karakteristik Özellikleri:

 

Golden Retriever, dünya genelinde en popüler köpek ırklarından biridir ve bu popülerliği haklı kılan birçok özelliği vardır. Zeki ve öğrenmeye heveslidir.

Golden Retriever'lar son derece dost canlısı ve sosyal köpeklerdir.

İnsanlarla ve diğer hayvanlarla kolayca uyum sağlarlar. Sabırlı, nazik ve koruyucu olurlar. Bu özellikleri onları mükemmel aile köpekleri ve terapik köpekler yapar.

Genel olarak çocuklarla arası iyi olduğu için, aileler tercih etmektedir.

Çoğu insanla iyi anlaşan bu ırk, neşeli, coşkulu bir köpektir. Nazik bir yapıya sahiptirler. Koyu bir sadakat duygusuna sahiplerdir

Golden Retriever'ın sosyal, zeki ve sadık doğası, onu hem aileler hem de profesyonel işler için ideal bir seçim yapar.

Sarılmayı, yakın teması severler. Çok fazla havlamazlar. Eğlenceli oyunlar oynamaya bayılırlar. Öğrenmeyi severler ve kolay öğrenirler.

Sevimli aynı zamanda da sakin bir köpeği sahiplenmek istiyorsanız tercihinizi Golden Retriever’dan yana yapmalısınız. Terapi amaçlı olarak da sizlere büyük yardımı olan bu köpekler sizle vakit geçirmekten çok büyük zevk duyarlar.

 

Golden Retriever Sosyal Davranış Özellikleri:


Golden Retriever ırkı genellikle havlamaya meyilli değillerdir, ancak gerektiğinde Golden Retriever sahibini korur mu? sorusunun cevabını sadakati ile gösterirler.

Peki Golden Retriever saldırır mı? En iyi arkadaş canlısı olarak bilinen bu ırk, aile fertleri için doğru tercih olabilir. Golden Retriever ırkı, kimi zaman agresif davranabilir.

Diğer ırklara nazaran Golden Retriever ısırır mı? Golden Retriever ırkı, diğer köpekler ile karşılaştırıldığında, saldırganlığı daha düşüktür. Bunun sebepleri arasında, doğru sosyalleşmeme, eğitim ve yönetim olabilir. 

 

 

Golden Retriever Fiziksel Özellikleri:

 

Erkek Golden Retriever ırkı çoğunlukla 65 ile 75 kilogram ağırlığında ve 23-24 cm boyunda olabilirler. Dişi Golden Retriever ırkı ise 55 ile 65 kilogram ağırlığımdadır ve 21-22 cm boyundadır. Golden Retriever çalışma ve spor alanında oldukça dengeli yapıya sahiptir.

 Fiziksel olarak, Golden Retriever'lar orta büyüklükte, güçlü ve atletik yapıdadır. Sarkık kulakları ile sempatik görüntüye sahiptirler. Ayrıca, enerjik ve aktif yapıları nedeniyle, bol egzersiz gerektirirler. Uzun yürüyüşler, oyunlar ve yüzme, bu ırkın fiziksel ve zihinsel sağlığı için önemlidir.

Yüzmeye bayılırlar. Bu özellikleri, onları itaat eğitimlerinde ve çeşitli köpek sporlarında başarılı kılar.

 

Golden Retriever ırklarının, mutlu ve sağlıklı olarak yaşamına devam etmesi için, fiziksel ve zihinsel uyarılara ihtiyaçları vardır. Oldukça aktif ve akıllı olan Golden Retriever eğitimi önemlidir.

 

Fiziksel Egzersiz: 

Bol yürüyüş, koşu ve oyuncaklar ile vakit geçirmesi.

 

Etkileşimli Oyunlar: 

Köpeğiniz, zihinsel ve fiziksel olarak uyarılmaya gerek duyar. Örneğin, bulmaca oyuncakları, itaat eğitimi, çiğneme ve pelüş oyuncaklar. Bunlar köpeğinizi meşgul etmek için tercih edebileceğiniz alternatiflerdir.

 

 

Golden Retriever Tüy Yapısı:

 

Tüyleri genellikle , parlak, adeta altın sarısı renginde olup, adını da buradan alır. Golden Retriever ırkının kendilerine has muhteşem tüy yapısı ve renkleri vardır. Çift katmanlı su geçirmez tüy yapısı sayesinde kötü hava koşullarına karşı dayanıklıdırlar.

Düzenli bakım ve tüylerin fırçalanması, tüy dökümünü ve cilt problemlerini en aza indirmeye yardımcı olur.

Ölü tüylerinden arındırmak ve dökülmeyi azaltmak için doğru köpek şampuanı kullanmalısınız.

Golden ırkları, yılın büyük bir zamanında orta seviyede, sonbahar ve ilkbaharda ise daha yoğun tüy dökerler. Her gün düzenli olarak fırçalanması, gerektiği durumlar da banyo ihtiyacı giderilmesi önemlidir. Golden Retriever Tüy Döker mi? Eğer Golden Retriever köpeğiniz varsa, köpek tüyüyle yaşamaya alışmalısınız.

  

Golden Retriever Genel Hijyenik Bakım:

  

Kulaklarının içini nazik bir şekilde temizlemek için, kulak temizleme solüsyonu kullanılması önerilir. Kulağını temizlerken, kulak içi çok derinine sokmamaya özen gösterin.

Golden Retriever’ın tırnakları genel olarak hızlı uzar. Tırnakların sağlıklı bir şekilde uzaması için, düzenli olarak kesmeniz oldukça önemlidir.

Şayet kesilmezse köpeğiniz bu durumdan rahatsız olacaktır. Tırnak uzar, kıvrılır. Çarpma anında geri kıvrılır ve bir çok benzer durum yaralanmasına sebep olacaktır.  

Çoğu köpek ırkında olduğu gibi Golden ırkı da genellikle diş sorunlarına yatkındır. Bu yüzden, diş tartarı ve plakları engellemek için düzenli olarak köpeğinizin dişlerini fırçalamak gerekir.

 

 

Golden Retriever Toplumsal Kullanım Alanları:

 

 Aile eşlik köpeğidir. Terapi köpeğidir. Aynı zamanda arama-kurtarma, rehber köpek ve narkotik tespit, kanser tespit gibi görevlerde de yaygın olarak kullanılırlar.

 

Golden Retriever Eğitime Yatkınlık:

 

Eğitimleri genellikle kolaydır, ancak tutarlı ve pozitif pekiştirme yöntemleri kullanmak önemlidir.

 

Golden Retriever Diğer Hayvanlarla Anlaşma:

 

Diğer hayvanlarla kolayca arkadaş olabilirler

Sakin huylu olan Golden ırkları, kediler de dahil olmak diğer canlılar ile anlaştıkları söylenmektedir. Lakin mutlu yaşam sürdürmeleri için, genç yaşta tanışmaları önemlidir.

  

Golden Retriever Yaygın Sağlık Sorunları


Golden Retriever ırkı çoğunlukla sağlıklı köpeklerdir lakin her köpekte olduğu gibi onlarda da sağlık problemleri meydana gelebilir. Bunlardan bazıları;

- Dirsek displazisi ve kalça sorunu yaşayabilir. Bu durum dirsek eklemlerinin gelişimine engel olarak, hareket kısıtlamalarına sebep olur.

- Öksürük, yorgunluk ve nefes alma güçlüğü, kalp hastalığına neden olabilir.

- Alerjiler sebebiyle kaşıntı oluşabilir.

 

 

Golden Retriever Yaşam Süresi:

Golden Retriever ortalama yaşam süresi 10 ila 12 yıl arasında farklılık gösterebilir. Bu durum kendi boyutlarında olan diğer ırklar ile neredeyse aynıdır. Şayet Golden Retriever ırkınızın yaşam kalitesini uzatmak istiyorsanız, düzenli olarak veteriner muayenesini, egzersiz ve bakımını eksik etmemelisiniz.

Golden Retriever ırklarının, mutlu ve sağlıklı olarak yaşamına devam etmesi için, fiziksel ve zihinsel uyarılara ihtiyaçları vardır. Oldukça aktif ve akıllı olan Golden Retriever eğitimi önemlidir.

 

Sevimli aynı zamanda da sakin bir köpeği sahiplenmek istiyorsanız tercihinizi Golden Retriever’dan yana yapmalısınız. Terapi amaçlı olarak da sizlere büyük yardımı olan bu köpekler sizle vakit geçirmekten çok büyük zevk duyarlar.

  

Golden Retriever Beslenme:

Protein Açısından Kaliteli Mama Seçimi:

Golden Retriever ırkı genellikle orta ila büyük boyda olurlar. Enerji seviyelerini ve kas yapısını dengelemek için protein değeri yüksek köpek maması tüketmesi önemlidir. Lakin, kolay sindirilebilir protein kaynaklarıyla üretilen mamalar seçmeye özen gösterin.

 

Yapay ve Koruyucu Maddelerden Uzak Durun:

Kuru köpek mamalarının bazılarında, sindirimi zor ve alerjiye sebep olan mısır, buğday gibi maddeler bulunur. Doğal malzemelerle üretilen, katkı maddesi yer almayan köpek maması seçmeniz önerilir.

 

Yaş Kriterlerini Göz Önünde Bulundurun:

Yavru köpeklerin beslenme gereksinimleri, yetişkin köpeklere göre değişkendir. Yavru köpeklerin beslenme programı, gelişimi ve büyümesini desteklemek için kalori açısından yüksek protein değerlerine sahip olmalıdır.

 

 

Golden Retriever Çeşitleri ve Renkleri:

Golden Retriever ırkı,  halk arasında üç tür olarak değerlendirilir. Bunlar, British Golden Retriever, American Golden Retriever ve Mini Golden Retriever olarak bilinir. Renk tonları genel olarak, altın rengini anımsatır fakat beyaz Golden Retriever ya da nadiren görülen siyah Golden Retriever gibi farklı renkler de olabilir.


Golden Retriever Yavru Bakımı:

Golden Retriever yavrusu, her köpek ırkında olduğu gibi ilk aylarda özel bakım ister. Yavru Golden’lar için doğru mama seçimi önemlidir. Bu mama seçiminde, yavrunun yaşına, genel sağlığına ve aktivite seviyesine dikkat edilmelidir. Golden Retriever ırkı için veterinerinizden öneri almanız daha doğru olacaktır.


Golden Retriever Tuvalet Eğitimi:

Golden Retriever'lar tam olarak baştan sona aile köpekleri olarak bilinir. Sahiplerini memnun etme ve her zaman aktif olmaya hazırdırlar. Golden Retriever yavrunuzun tuvalet eğitimi için doğru adımlar önemlidir.

Erken dönemde tuvalet eğitimine başlamaya özen gösterin. Yavru köpeğinizi, gün içerisinde düzenli besleyin, uyandıktan ve yemekten sonra dışarı çıkarın.

Golden Retriever’ınızı, her gün aynı saatlerde dışarı çıkararak bir düzen belirleyin. Bu rutin sayesinde tuvalet alışkanlığı pekişecektir.

Kimi zaman bazı olumsuz sonuçlar olabilir fakat sabırlı olmanız gerekir. Köpeğinizi sakin bir şekilde dışarı çıkarmaya özen gösterin. Doğru bölgeye tuvaletini yapması için onu destekleyin ve ödüllendirin.

Köpeğinizi eve alışması için, ilk zamanlarda sadece bir bölümde tutun. Bu sayede, tuvaletini daha kontrollü yapmayı öğrenecektir.

Yavru Golden ırkınızı gözlemleyin. Tuvalet yapma gereksinimi duyduğunda, size göstereceği davranışlar olabilir.

Köpeğiniz kazayla istemediğiniz yere tuvaletini yaptığında, sakin kalın ve cezalandırmayın. Bölgeyi temizleyin, aksi durumda aynı yere tekrardan tuvaletini yapabilir.

Komut kullanmanız faydalı olabilir. Golden Retriever tuvalet eğitimi sabır ve zaman gerektirir. Bu süreçte köpeğinize pozitif yaklaşmaya özen gösterin.

 

Golden Retriever Irkını Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler:

Golden ırkı, genel olarak yıl boyunca tüy dökerler. Bu yüzden alerjisi olan insanlar için doğru seçim olmayabilir.

Tüm köpekler gibi Golden Retriever ırkı da, yavruluk döneminden itibaren doğru eğitilmeli ve sosyalleştirilmelidir. Bu sayede, siz ve diğer canlılarla iyi anlaşacaktır.

Golden Retriever ırkında çeşitli sağlık problemleri olabilir. Şayet kendinize güveniyorsanız bu ırkı sahiplenmelisiniz.

  

Golden Retrieverlar Agresif midir?

Nadiren saldırgan davranışlar da bulunan bu ırk, doğru sosyalleştirildiği sürece agresif davranışlar da bulunmaz. Doğru bir eğitim, mutlu yaşamın temel kuralıdır.

 

Golden Retriever Bahçede Bakılır mı?

Golden Retriever, aileleriyle birlikte vakit geçirmeyi oldukça seven ve sosyal canlılardır. Fakat, doğru bir yaşam alanı, temiz su ve mama, düzenli egzersiz sağlanırsa bahçede mutlu bir yaşama devam edebilirler.

 

Golden Retriever Dışarıda Yaşayabilir mi?

Bu ırklar dışarıda yaşayabilirler mi? sorusuna gelince, soğuk hava koşullarına dayanıklı olabilirler ancak aile içinde olmaktan daha mutlu olurlar.

 

Golden Retriever Tarihçesi:

Golden Retriever’ın tarihi, 19.yüzyılın sonuna doğru İskoçya'nın Lord Tweedmouth'una kadar dayanabilir.

Her şey Lord Tweedmouth'un ‘’Nous’’ adında sarı av köpeği sahiplenmesi ve ‘’Belle’’ adında Tweed Water Spaniel ile çiftleştirmeye karar vermesiyle meydana geldi. Bu melezleme sonucunda ise, Golden Retriever olarak yeni ırkın gelişmesi oldu.

Daha sonraki dönemlerde ise, orijinal ırkın meydana gelmesi için, av köpekleri olan Labrador Retriever ve Bloodhound ile çifleştirildi.

Golden Retriever ırkı ilk zamanlarda av köpeği olarak yetiştirildi. Geri getirme ve çok yönlü yetenekleri onları aranan bir ırk haline getirdi. Zaman geçtikte Golden Retriever aile köpekleri olarak tercih edilmeye başlandı. Aynı zamanda arama-kurtarma görevlerinde oldukça başarılıydı.

 

  ****

  

GOLDEN RETRIEVER FCI STANDARTLARI:

 

FEDERASYON CYNOLOGIQUE ULUSLARARASI (AISBL)

GENEL SEKRETERLİK: 13, Place Albert 1er B – 6530 Thuin (Belgique)


28.10.2009/TR

FCI-Standart N° 111

GOLDEN RETRİEVER

©M.Davidson, illustr. NKU Resim Kitaplığı

FCI-St. N° 111/ 28.10.2009

2

KÖKENİ: Büyük Britanya.

RESMİ GEÇERLİ YAYIN TARİHİ

STANDART: 28.07.2009.

KULLANIM: Gundog.

FCI SINIFLANDIRMASI: Grup 8 Retriever'lar, Flushing

Köpekler, Su Köpekleri.

Bölüm 1 Alıcılar.

Çalışma denemesi ile.


GENEL GÖRÜNÜM: Simetrik, dengeli, aktif,

güçlü, düz hareket ettirici; nazik bir ifadeyle ses.


DAVRANIŞ / MİZAÇ: Teklif verilebilir, akıllı ve

doğal çalışma yeteneğine sahip olmak; nazik, arkadaş canlısı ve kendinden emin.


BAŞ: Dengeli ve iyi şekillendirilmiş.


KRANYAL BÖLGE:

Kafatası: Kaba olmadan geniş; boynuna iyice yerleşmiş.

Dur: İyi tanımlanmış.


YÜZ BÖLGESİ:

Burun: Tercihen siyah.

Namlu: Güçlü, geniş ve derin. Ön yüzün uzunluğu yaklaşık

duraktan oksiputa kadar olan uzunluğa eşittir.

Çeneler/Dişler: Güçlü, mükemmel, düzenli ve eksiksiz bir makasa sahip çeneler

ısırma, yani üst dişlerin alt dişlerle yakından örtüşmesi ve birbirine dik durması

çeneler.


GÖZLER:

Koyu kahverengi, iyice ayrık, koyu renkli kenarlar.


KULAKLAR:

Orta büyüklükte, gözlerle yaklaşık aynı hizadadır.


BOYUN:

İyi uzunluk, temiz ve kaslı


GÖVDE:

Dengeli.

Geri: Seviye üst çizgisi.

Bel: Güçlü, kaslı, kısa bağlantılı.

Göğüs: Kalbin derinliklerinde. Kaburgalar derin, iyi yaylanmış.


KUYRUK:

Sırt hizasında, dizlere kadar uzanarak yerleştirilir ve taşınır.

ucunda kıvrılır.


UZUVLAR

ÖN BÖLGELER:

Genel görünüm: Ön bacaklar düz ve iyi kemiklidir.

Shoulde: İyi uzanmış, bıçağı uzun.

Üst kol: Kürek kemiğiyle eşit uzunlukta, bacaklar iyi yerleştirilmiş

vücut altında.

Dirsek: Yakın bağlantı.

Ön ayaklar: Yuvarlak ve kedi benzeri.


KIÇ:

Genel görünüm: Arka bacaklar güçlü ve kaslıdır.

Stifle: İyi bükülmüş.

Alt uyluk: İyi.

Hock: Peki aşağı doğru, arkadan bakıldığında düz, ne dönüyor

ne içeri ne dışarı. İnek dizleri son derece istenmeyen bir durumdur.

Arka ayaklar: Yuvarlak ve kedi benzeri.


YÜRÜYÜŞ / HAREKET:

İyi sürüşle birlikte güçlü. Düz ve doğru

önde ve arkada. Hiçbir hackney eylemi belirtisi olmadan uzun ve özgür adımlarla ilerleyin

önünde.


KABAN

Saç: Düz veya dalgalı, tüylenme iyi, yoğun suya dayanıklı

astar.

Renk: Altın veya kremin herhangi bir tonu, ne kırmızı ne de maun. A

sadece göğüste birkaç beyaz kıl bulunmasına izin verilir.

 

EBAT VE AĞIRLIK:

Cidago yüksekliği: Köpekler 56 - 61 cm (22-24 inç);

 Sürtükler 51 - 56 cm (20-22 inç).


HATALAR:

Yukarıdaki noktalardan herhangi bir sapma,

bir hata olarak kabul edilmesi ve hatanın ciddiyeti

derecesi ve etkisi ile tam orantılı olmalıdır.

Köpeğin sağlığı ve refahı ile köpeğin

geleneksel görevini yerine getiriyor.


DİSKALİFİYE ETME HATALARI:

• Agresif veya aşırı utangaç.

• Açıkça fiziksel veya davranışsal anormallikler gösteren herhangi bir köpek.

Not:

• Erkek hayvanlarda tamamen normal görünen iki testis bulunmalıdır

skrotuma indi.

• Yalnızca işlevsel ve klinik açıdan sağlıklı, cins köpekler

üreme için tipik konformasyon kullanılmalıdır.

bottom of page